Zanimljivosti o pauku skakaču


pauk skakač


Pauci često imaju osam očiju, ali ih neki pauci uopće nemaju kao što su špiljski pauci. Uz toliko očiju čudno je da pauci zapravo vide prilično loše. Uglavnom razlikuju svjetlo i sjenu. Iznimka su pauci skakači (Salticidae ) koji imaju relativno vid.

Zahvaljujući jedinstvenoj građi svojih očiju pauk skakač može s velikom preciznošću odrediti udaljenost pojedinih predmeta i točno procijeniti koliko daleko treba skočiti. 

Kako to uspijeva?

Da bi odredio koliko je udaljen od nekog predmeta, pauk skakač koristi svoja dva velika srednja oka. Svako od ta dva oka ima četveroslojnu mrežnicu. Donja dva sloja reagiraju na zeleno svjetlo, no slika je oštra samo na jednom od njih, dok je na drugom zamućena. Što je slika mutnija na tom drugom sloju, to je predmet bliže paukovom oku. Zahvaljujući tom jednostavnom principu pauk može točno odrediti koliko daleko treba skočiti kako bi uhvatio plijen. 






 
  • Vic do vica - Seoski učitelj pita prvačiće: *Koja nas životinja rano ujutro budi? * *Reci nam, Ivice, koja tebe budi?**Kako kad! Nekad mama, nekad tata...* Ulazi pi...
  • Najbolje ocjenjen oglas - Ovo je jedan od najboljih oglasa koji su ikada bili objavljeni. Izašao je u Americi u Atlanta Journal. *Poznanstva: Crna, osamljena ONA traži muško dr...